מעפילים ועולים באילן היוחסין. איך לאתר מידע ומסמכים לאילן היוחסין אודות בני המשפחה שלנו שהעפילו לפני קום המדינה או עלו לאחר הקמתה?
כלים, מקורות והצגת מקרה לדוגמה
ההבדל בין "העפלה" ל"עליה"
מדינת ישראל היא מדינת מהגרים אשר הקמתה מבוססת על גלי הגירה המונית של יהודים .
ההגירה החלה בגלים מוקדמים מראשית המאה ה- 18 על ידי חסידים וליטאים והמשיכה בגלי העליה הציונית (עליה ראשונה עד עליה חמישית)
ההגירה הבלתי חוקית בתקופת המנדט מכונה "העפלה" או "עליה בלתי לגאלית". (בקיצור כונתה גם "עליה ב' "). בתקופת ההעפלה המאורגנת על ידי הישוב העברי בשנים 1934-1948 עלו לארץ מעל 115,000 עולים.
עם הקמת המדינה החלה עליה המונית לישראל. הייתה זו עליית פליטים ברובה. ניצולי השואה מאירופה והפליטים היהודים ממדינות ערב. עלייה זו הביאה לגידול עצום באוכלוסיית המדינה. תוך 18 חודשים בלבד הוכפלה האוכלוסייה מ-650,000 ל-1,300,000 תושבים.
מאמר זה יתמקד בחיפוש מידע ומסמכים לאילן היוחסין אודות המעפילים והעולים בעליה ההמונית.
איתור מידע ומסמכים לגבי מעפילים / עולים קרובי המשפחה
אם קרובי המשפחה שלכם היגרו לארץ ישראל בתקופת העפלה או בתקופת העליה ההמונית ואתם מעוניינים למצוא מידע ומסמכים אודות עלייתם אנו ממליצים לבצע את הפעולות הבאות:
1. תשאול קרובי משפחה
בררו עם קרובי המשפחה שעלו או עם קרובי משפחה מבוגרים אחרים מה התאריך בו עלו לארץ, מאיזו עיר או מדינה הפליגו ומה שם האוניה בה. ככל שתאספו יותר נתוניםבשלב זה יעלו הסיכויים שלכם למצוא מידע ומסמכים במאגרי המידע.
2. ברור במשרד הפנים
במידה ותאריך העליה אינו ידוע או ודאי, ניתן לבקש ממשרד הפנים "תמצית ממרשם האוכלוסין". יש לבקש שהתמצית תכלול את תאריך העליה. תמצית המרשם תשלח בדואר אל קרוב המשפחה תוך 21 ימים. ניתן להגיש בקשה במשרדי המשרד או באופן מקוון באתר משרד הפנים.
3. איתור מידע על מעפילים
מחנה המעפילים בעתלית מפעיל אתר בשם "בנתיבי העפלה" בו ניתן לחפש מידע ומסמכים לגבי מעפילים. ניתן לחפש בחלון חיפוש בסיסי או לבצע חיפוש מתקדם לפי 14 פרמטרים שונים.
במידה ונמצא מידע לגבי המעפיל יש לשים לב כי המידע מוצג במספר כרטיסיות שונות. ("ראשי", "קישור פריטים" , "דף 1", "דף 2", "דף 3")
לעתים המידע יכלול הפניה לצפיה במסמכים באתר אחר ולפעמים יציג את המסמך ישירות באתר זה.
4. רשימות עולים בארכיון המדינה
אתר "בנתיבי העפלה" מפנה לעתים את המחפש אל אתר ארכיון המדינה שם סרוקות רשימות מעפילים ועולים מקוריות לפי תאריך ושם אוניה.
בין אם קרובך העפיל או עלה בעליה ההמונית עם קום המדינה, כדאי להכנס לאתר זה לנסות לאתר את רשימת העולים של האוניה בה הגיע לארץ.
5. מידע על אוניית המעפילים ומסעה
בשלב זה של החיפוש, כדי להכיר יותר טוב את סיפור המסע של המעפילים, מומלץ לקרוא אודות האוניה ומסעה באתר האינטרנט "הפלי"ם, העפלה והרכש". האתר מלא בקישורים למסמכים, עדויות ומפרטים רבים. לחיפוש אוניה עד סוף מלחמת העולם. לחיפוש הפלגה אחרי מלחמת העולם.
6. ומה כתבו העיתונים?
אירועי העליה היו אירועים מרגשים ומשמעותיים בישוב היהודי וזכו לסיקור עיתונאי נרחב (כולל לעתים פרוט רשימות הנוסעים באוניות שהגיעו) . לאיתור כתבות וידיעות עיתונאיות הכנסו לאתר "עיתונות יהודית היסטורית" של הספריה הלאומית של ישראל וחפשו עיתונים שיצאו לאור בימים שלפני ואחרי תאריך הגעת האוניה.
מקרה לדוגמה- איתור מידע לגבי המעפיל "מכל היימן"
לאחרונה התבקשתי לאתר מידע לגבי אביה של הפונה אשר נפטר בהיותה תינוקת. אמה לא נידבה מידע רב על העבר המשפחתי שלה ושל אביה בהיותה החיים. המידע שנמסר לי הוא שם אביה "מכל היימן" שהעפיל עם אונייה בשם "כנסת ישראל" והוגלה עם יתר המעפילים למחנה מעצר בקפריסין.
איתור מידע על מעפילים- בחיפוש באתר "בנתיבי העפלה" איתרתי מידע לגבי אביה של הלקוחה. (המידע נמצא בדף הראשי ובדפי המשנה כמפורט מעלה).
מהמידע עולה כי מכל היימן עלה בתאריך 15/10/47, הגיע באמצעות "כנסת ישראל" וגורש לקפריסין. כיוון שכנסת ישראל הגיע לארץ וגורשה בנובמבר 1946 אזי מדובר בתאריך חזרתו באוניה מקפריסין לארץ. האתר מפנה לארכיון המדינה לאיתור רששימת עולים.
רשימות עולים בארכיון המדינה-
בחיפוש "רשימת עולים 1947" באתר ארכיון המדינה נמצא ספר העולים המפורט לשנה זו. הספר מציג את כלל האוניות שהגיעו על פי תאריך הגעתם ולכל אוניה רשימה שמית המסודרת על פי האלף בית.
מכל היימן ואשתו הנרייטה היימן אותרו באוניה שחזרה מקפריסין והביאה עמה את מעפילי האוניה כנסת ישראל. (בחיפוש מדוקדק ברשימת המעפילים באותה הפלגה נמצאו קרובי משפחה נוספים של הפונה בעלי שם משפחה אחר.)
מידע על אוניית המעפילים ומסעה-
מצאתי באתר "הפלי"ם, העפלה והרכש" מידע רב על אודות הפלגתה של "כנסת ישראל" לארץ וגירושה למחנות המעצר בקפריסין. המידע כלל סיפורים, עדויות, מפרטים, תמונות וצילומים.
ומה כתבו העיתונים?
בגלל שלמעשה הגיע מכל פעמיים לארץ, פעם אחת עם האוניה "כנסת ישראל" אשר גורשה מחופי ישראל לקפריסין בנובמבר 1946 ופעם שניה באוניה שהחזירה אותו מקפריסין בתאריך 15/10/1947 נמצאו עשרות כתבות אודות ההפלגות כולל רשימות מלאות של עולי כנסת ישראל בעיתונות היומית.
הי, מה לגבי אינפו על מי שהעפילו או עלו בשנת 1933 ? היכן אתה ממליץ לחפש ?
הי ענבר,
כנסי לאתר של ארכיון המדינה ורשמי "עולים 1933"
יעלו לך 3 קבצים של רשימות עולים 2 מחיפה ו 1 מתל אביב.
חפשי בקובץ הרלבנטי לפי תאריך העליה המדוייק ומקום העליה
בהצלחה
אייל
שלום, אבי, מקס פליק ז"ל, ומשפחתו הגיעו לחיפה ב – 11.6.1934 באוניה "ירושלים" (מופיעים תחת קטגוריית "תיירים").
היכן אוכל למצוא מידע על מסלול ההפלגה הספציפית הזאת. מאיזה נמל יצאה, מי עלה עליה בנמל המוצא, האם עגנה בדרך, האם עלו / ירדו נוסעים וכו').
חיפשתי עבורך כתבה בעיתונות יהודית היסטורית אודות הגעת האוניה אך לא מצאתי דבר
אשמח לברר מתי עלה אבי ארצה ובאיזו אוניה. ניסיתי דרך ארכיון המדינה והנחו אותי לכתוב את השם של אבא, בתוך מרכאות…לא מצאתי. חיפשתי ב"נתיבי העפלה" ומצאתי שם את השם "לב יעקב", שזה השם (נכתב גם לייב, או ליב) של אבי, אבל לא מופיע שם האוניה ולא תאריך העליה לארץ. מתוך גישושים וחיפושים, אני משערת שהאוניה היא "אסתיר", אבל לא סגורה על זה. אבי נולד באוסטריה בשנת 1902 וליד השם רשום ת. לידה 1904, כך שאינני בטוחה שזה הוא.
שמי מינה וסלי,.טל.0546436068
תודה רבה מראש!
מה שם המשפחה של אביך?